İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı (UBHK), 9 – 11 Haziran 2010 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuarı Alanı’nda gerçekleşti.
Türkiye’nin bilişim ile kalkınması yolunda hukuki düzenlemelerin ve hukuk uygulamasının öneminin giderek arttığı günümüzde, hızla gelişen bilişim sektörü de birçok soruyu beraberinde getiriyor. UBHK, bu sorulara ışık tutması ve sektörü biraraya getirmesi açısından büyük önem taşıdı. Gerek uluslararası alanda gerekse de Türkiye’de bilişim ve hukuk alanında karşılaşılan sorunlar üzerinde durulan kurultayda bilişim hukuku alanında bugüne kadar çalışma yapan birçok akademisyen, hukukçu ve teknik uzman panelist ve çalıştay katılımcısını biraraya getirdi.
3 gün süren kurultay kapsamında toplam 7 panel, bir forum, 8 çalıştay, 16 seminer ve 30’dan fazla akademik bildiri sunuldu. Forum, ‘Bilişim ve Hukuk’ konu başlığıyla düzenlenecek. Panellerde ise ‘İnternet Özgür mü?’, ‘Bilişim Suçları ile Mücadele’, ‘Baz İstasyonlarının Hukuki Boyutu, İnsan ve Çevre Etkileşimi’, ‘Güvenli İnternet’, ‘Koruma Tedbirleri’, ‘E-ticaret, e-ödeme finans Sistemleri’, ‘İnternette Kişilik Haklarının Korunması’ konu başlıkları işlendi.
‘Erişimin Engellenmesi’, ‘Dijital Deliller’, ‘Bilişim Suçlarıyla Mücadelede İşbirliği’, ‘Alan Adları ve IPv6’, ‘FSEK kapsamında Yazılımlar ve veri tabanlarının korunması’, ‘Kişisel Veriler’, ‘E-imza ve M-imza’, ‘KEP, E-tebligat’, konularında 8 çalıştay gerçekleşti.
Seminerler, ’TCK 243-244’, ‘UYAP’la çalışmak’, ‘Foto DNA’, ‘Yazılımların Korunması’, ‘TCK 245’, ‘KEP ve E-Tebligat’,’Bilişim Suçlarında Delil Toplama’, ‘Sözleşme Yönetimi’, ‘Çocukların Zararlı İçerikten Korunması’, ‘Özel Hayatın Gizliliğine Karşı Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar’, ‘Hukukçular için online servisler’, ‘İşyerinde Bilgisayar Kullanımı’, ‘Mobil Bankacılık’, ‘Hukukta Teknolojiyi Kullanmak’, ‘Sanal Dünyalar ve Sosyal Ağlar’, ‘Bilirkişilik’ konularında düzenlendi.
Ayrıca, ‘Hakaret, Sövme vb. Suçların İnternet Üzerinden İşlenmesi’, ’İnternet Üzerinden Yapılan Basın Yayın Faaliyetleri’, ‘Bilişim Suçları’, ‘Dijital Deliller’, ‘Erişimin Engellenmesi’ gibi teknik ve hukuki konuları içeren 30’a yakın akademik bildiri sunuldu.
İZFAŞ’ın organizatörlüğünde Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Barosu, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve UNİBEL A.Ş.’nin destekleriyle düzenlenen kurultayın kurumsal sponsorluğunu Superonline, konaklama sponsorluğunu da Anemon Otel üstlendi.