Anayasa Hazırlanırken Vatandaşın Katılımı Sağlanabilir mi?

“ANAYASA HAZIRLANIRKEN VATANDAŞIN KATILIMI
SAĞLANABİLİR Mİ ?” SORUSUNA UBHK’DA YANIT ARANDI

İZFAŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen 2.İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı bilişim hukukuyla ilgili sorulara yanıt arandığı ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı bir platforma dönüştü.

Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş’in oturum başkanlığını yaptığı “Yeni Anayasanın Hazırlanmasında Demokrasinin ve Şeffaflaşmanın Aracı Olarak Bilişim”  konulu panelde konuşan uzmanlar yeni anayasa hazırlanırken bilişimden mi yararlanmalıyız yoksa yeni anayasa hazırlanmasında bilişim yer almalı mı konusuna dair önemli mesajlar verdi.

UBHK kapsamında düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alan Avusturya Cumhuriyeti Bilişim Teknolojileri Federal Başkanı Peter Reichstadter “Elektronik kimliğin bugün Avusturya’da çok pratik kullanım sağladı. Elektronik kimlik vatandaş kartının sadece iş dünyası için değil hükümet içinde çok önemli. Bu sistemin sadece sağlık, üniversite ve benzeri kurumlarda kullanılmasının çok büyük kolaylık sağlaması yanı sıra oy kullanma imkanı sunmasıyla da büyük önem taşıyor. Elektronik kimlik kullanımının kolay olması önemli ama güvensiz olmasının da bir risk taşıdığını söyleyen Reichstadter, elektronik kimlik sayesinde yakın zamanda doğru olmayan kimlikler ile sosyal internet sitelerine bağlananların kim olduklarını bulabileceğiz. Bu konuda farklı elektronik kimliğin nasıl kullanıldığı ile ilgili yasal düzenlemeler var” dedi.

Yeni Anayasa’nın hazırlanmasında halkın da fikirlerinin ve önerilerinin önemi olduğunu vurgulayan Gazikent Üni.Hukuk Fak. Dekan Yrd. Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Emrah Kırıt bilişimin halkın fikir ve önerilerini sunması için iyi birer olanak olduğunun altını çizdi. Yeni bir anayasa istiyor mu yada mevcut anayasada düzenlemeler neden halka sorulmuyor, bu konuda bir referandum yapılmıyor. Yurttaşlar dijital imza yoluyla veya noter aracılığı ile anayasa maddelerinin değişmesi hakkında önerilerini ortaya koyabilmeli görüşünü ifade etti.

Panelde konuşan Avukat Gökhan Ahi İzlanda, Finlandiya, Estonya ve Yunanistan anayasanın internet erişimi ile bir hak olarak kazanılmış ülkelerdir. Birçok demokratik ülkede de internet erişiminin temel hak ve özgürlük olmasının altını çizdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise yeni anayasa sürecinde anayasa komisyonunda görevliği olarak yer aldığını, bilişim ve anayasanın şu anda birçok ülkede internete ve bilgiye erişim hakkı insanlık hakkı olarak kabul edildiğini aktardı. “Anayasa bilgiye erişimin katkısı olarak bilişime katkı koyabilir. Çağımızın en önemli insan hakkı doğru bilgiye erişmektir. Eğer bilgi yanlış ise dolayısıyla ortaya çıkan sonuçta yanlış olacaktır” diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili – İzmir Milletvekili Oktay Vural, ‘‘Anayasanın hazırlanması sürecine vatandaşın katılması çok önemli. Sosyal medya twitter, facebook aracılığıyla vatandaşların daha fazla bu sürece katılmasını temin etmek bence parlamentonun asıl görevlerinden biri olmalıdır’’ diye konuştu.